Kadınlarda Yumurtlama Dönemi

 Kadınlar doğuştan gelen doğurganlık özelliği ile erkeklere nazaran çok ayrı tutulmaktadır. Anne olmak isteyen tüm kadınlar doğdukları andan itibaren binlerce yumurta ile birlikte dünyaya gelmektedir. Ergenlik dönemi ile birlikte de ortalama 28 günde bir olgunlaşma sürecine giren foliküllerin (yumurta kesesi) çatlaması ile seçilen bir yumurta ortaya çıkmaktadır. İşte tüm bu sürece kadınlarda yumurtlama dönemi denmektedir. Bu süreç içerisinde kadınlarda yumurtlama döneminde kanama ve ağrı da oluşabilmektedir.

Kadınlarda Yumurtlama Dönemi ve Belirtileri

Olgunlaşma dönemine giren bir yumurtanın adetin 14. gününe gelmesi ve yaklaşık 2 cm büyüklüğüne ulaşması gerekmektedir. Beyine bağlı olarak çalışan hormonlar aracılığı ile olgunlaşan yumurta çatlayarak dışarı çıkmakta ve böylece yumurtlama sürecine girmiş olmaktadır.

Hormonların düzenli çalışması ile ortaya çıkan yumurtlama her ay gerçekleşmektedir. Bunun için ise her ay mutlaka öne çıkan bir yumurta olmaktadır ve gelişmektedir. Yapılan araştırmalara göre her ay ortalama 1000 yumurta arasından bir yumurta seçilmektedir. Seçilen bir yumurta büyüyüp olgunlaşma sürecine girmektedir. Daha sonra ise döllenerek gebelik halini alacak şekilde gelişmektedir. Gebelik için bir yumurtanın ortalama 1 yıl gelişmesi gerekmektedir. 12 ay boyunca her ay farklı bir yumurta da gelişerek döllenme şansına sahiptir.

Kadınlarda yumurtlama belirtileri

  • Kadınlarda yumurtlama belirtileri arasında en çok yapılan test progesteron analizidir. Bu yöntem kolay ve ucuz bir yöntemdir.
  • Yumurtlama belirtilerini kadınlar evlerinde de çok rahat bir şekilde yapabilmektedir. Yumurtlama testleri veya bazı testler uygulanabilmektedir.
  • Uzman doktorların sık kullandığı yöntem ise ultrasonografidir. Bu yöntem ile adetin ilk gününden itibaren yumurtalıkların süreci izlenebilmektedir.

Kadınlarda yumurtlama döneminde kanama hafif bir şekilde olmaktadır. Bazı kadınlarda kanama olmazken bazı kadınlarda ise çok az gelebilmektedir. Hafif pembemsi bir renkte görülen kanama ile birlikte ağrı da oluşabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüp Bebekte Beslenme: Sağlıklı Gelişim İçin Öneriler

Rahimde Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtlama tedavisi (Ovulasyon İndüksiyonu) nedir?